Σκέψεις για τον Μάρτιο

Πλησιάζουμε στο τέλος του τρίτου μήνα του έτους μας. Αυτός ο μήνας ονομάζεται Μάρτιος. «Βαπτίστηκε» έτσι από τους αρχαίους Ρωμαίους και το όνομά του είναι παρμένο από τον θεό του πολέμου Μars (Αρης), στον οποίο ήταν αφιερωμένος με πληθώρα θρησκευτικών τελετών.

Ανέκαθεν ο Μάρτιος χαρακτηριζόταν από ασταθείς καιρικές συνθήκες. Η ελληνική λαογραφία έχει πολλές παροιμίες και ρήσεις, με την πιο γνωστή να είναι «Μάρτης γδάρτης και παλουκοκαύτης». Ο τρίτος μήνας του έτους ήταν πάντα το πέρασμα από τη βαρυχειμωνιά στην έναρξη της άνοιξης. Όπως συνήθως, κάθε πέρασμα έχει τις δυσκολίες και τα εμπόδιά του για να οδηγήσει στη διάσωση.
Ο Μάρτιος όμως είναι και ένας μήνας ιστορικών γεγονότων. Ποικίλα ιστορικά συμβάντα συνέβησαν στη διάρκειά του. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε πρώτα τη γνωστή σε εμάς τους Έλληνες επέτειο της 25ης Μαρτίου, όταν οι καταδυναστευμένοι Ρωμιοί επαναστατούν και απαιτούν τη δημιουργία δικού τους κράτους. Αν και τα όπλα ήχησαν νωρίτερα, το νεοελληνικό κράτος επέλεξε την 25η εξαιτίας της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, δείχνοντας έτσι την αγαστή σχέση του κράτους με τις θρησκευτικές παραδόσεις της Ορθοδοξίας. Την ίδια μέρα στα 1924 αρχίζει το παράτολμο και αποτυχημένο εν τέλει πείραμα της Β’ Ελληνικής Δημοκρατίας. Ακόμη ένα γνωστό ιστορικό γεγονός που σχετίζεται με τη χώρας μας είναι η απελευθέρωση από τους Ιταλούς και συνάμα η ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Στις 7 Μαρτίου 1948, ύστερα από εκατοντάδες χρόνια, το κομμάτι αυτό του Ελληνισμού ενσωματώνεται στον εθνικό κορμό. Η ελληνική σημαία υψώνεται στην πόλη της Ρόδου ενώπιον των γονατισμένων κατοίκων της.

Σε διεθνές επίπεδο, επιγραμματικά, στα πολλά γεγονότα που έχουν συμβεί μπορούμε να κρατήσουμε τα εξής: την ίδρυση του Ιταλικού Φασιστικού κόμματος από τον Μ. Μουσολίνι (23 Μαρτίου 1919) και τη νίκη του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος υπό τον Αδόλφο Χίτλερ στις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1933. Από αυτήν την ημερομηνία αρχίζει η μεγαλύτερη αντιουμανιστική και απάνθρωπη περίοδος για όλη την ανθρωπότητα. Ολόκληρος ο κόσμος θα μαστίζεται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εν αντιθέσει όμως με τον Μάρτιο των 1919 και 1933, τον συγκεκριμένο μήνα του έτους 1953 κλείνει ένα κεφάλαιο για τη Σοβιετική Ένωση. Ο Ιωσήφ Στάλιν, ο μακροβιότερος έως τότε ηγέτης της, πεθαίνει (5 Μαρτίου) θέτοντας έτσι τέλος σε μια αμφιλεγόμενη, αλλά σίγουρα βίας και τρόμου ιστορική περίοδο για τη μεγάλη αχανή χώρα.

Καταγράψαμε εν συντομία και όσο ήταν εφικτό γεγονότα που «γεννήθηκαν» τον μήνα που διανύουμε. Διαπιστώνουμε ότι τα περισσότερα είναι υψηλής σημασίας, τα οποία έκριναν και άλλαξαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στο παρελθόν. Είναι άραγε γραφτό να συμβαίνουν στη διάρκειά του ή είναι θέμα τύχης και συγκυριών;

Ο Μάρτιος του 2020 θα μείνει ως ο «μήνας της καραντίνας», αφού ο κορωνοϊός εισέβαλε με ταχύτατο και βίαιο τρόπο στη ζωή μας, προερχόμενος από τη μακρινή Κίνα. Επηρέασε ανεπανόρθωτα την καθημερινότητά μας, όπως ακριβώς επηρεάστηκαν προηγούμενες γενιές ακριβώς τον ίδιο μήνα πριν χρόνια από άλλα όμως περιστατικά. Το σίγουρο είναι ότι αυτά τα περιστατικά έφεραν ως αποτέλεσμα την αναθεώρηση πολιτικοοικονομικών συμπεριφορών και τη ριζική αλλαγή των κοινωνιών. Θα γίνει άραγε το ίδιο και στη σύγχρονή μας περίπτωση; Πρέπει να γίνει;

Ο τρίτος μήνας του χρόνου πολλούς από εμάς θα μας προβληματίζει ή ακόμα θα μας φοβίζει. Μας το υπενθυμίζει η αρχαία Ρώμη αυτό. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι του δόθηκε το όνομα του πιο πολεμοχαρή και αιματοβαμμένου θεού. Και φυσικά, να μην ξεχνάμε τον χρησμό που δόθηκε στον Ιούλιο Καίσαρα, ο οποίος όμως τον αγνόησε και δολοφονήθηκε με 23 μαχαιριές, «Να προσέχεις τους ειδούς του Μαρτίου». Άλλους όμως θα τους γεμίζει χαρά, που θα την εκδηλώνουν με το πατροπαράδοτο έθιμο του «Μάρτη» που στολίζει κάθε πρώτη του μηνός τα χέρια μικρών και μεγάλων ανθρώπων για να ξορκίσουν το κακό μάτι (που τυχαίνει να είναι αυτό τον μήνα!!). Περιμένοντας έτσι την έναρξη της εαρίνης ισημερίας. (Την οποία ποιος δεν τη θέλει άλλωστε;)

Σμυρλάκης Μιχάλης

ΑΛΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα μάτια στον καθρέφτη μου

Τι με κοιτάς κι εσύ; Κι εγώ το ίδιο αναρωτιέμαι,...

Χόμπι

Όταν ο θείος μου κόντευε τα 80 ξεκίνησε κάπου...

Μερικές εξηγήσεις για τις αργοπορίες στα σινεμά

Την πρώτη φορά έτρεξα για να προλάβω την ταινία·...

Παραμύθια για ενήλικες

Άσκηση στο σκοτάδι Ι Τώρα ξαναφοβάμαι το σκοτάδι μια χαραμάδα άφησε...