Οι καθώς πρέπει άντρες

Οι καθώς πρέπει άντρες

Το πρόβλημα που έχουν οι άντρες με τις πουτάνες δεν είναι ηθικό, αλλά αισθητικό.

Οι πουτάνες συνήθως είναι άσχημες.

Η όμορφη, αποκαθαρμένη πουτάνα —η βίζιτα— έχει κύρος, αμείβεται καλά, πληροί όσο κανείς τα σημαίνοντα της εποχής της.

Οι καθώς πρέπει άντρες τη σέβονται, τη θαυμάζουν και τη φοβούνται, σαν μια θηλυκή αυθεντία, σαν ένα υπερβατικό μπαμπά χωρίς φαλλό.

Οι γυναίκες από την άλλη, ως πλάσματα απείρως ηθικότερα, μέμφονται την πουτάνα, και αυτό διότι στερείται αξιοπρέπειας. Το ίδιο συμβαίνει και με τη βίζιτα μόνο που, η ομορφιά της, προσθέτει εδώ, ένα άλλο συναισθηματικό βάρος· αυτό του φθόνου που απορρέει από τη σύγκριση.

Πολλές γυναίκες τη βρίσκουν να γίνονται πουτάνες στο κρεβάτι, λίγες όμως καταφέρνουν να είναι βίζιτες.

Μια τέτοια να βρείτε,

να τη παντρευτείτε

και να κάνετε οικογένεια.

Author

Το "Φωκάς" του 'μεινε απ' το σχολείο. Παρ' όλα αυτά έχει γίνει τόσο δικό του, ώστε σπανίως γυρίζει το κεφάλι όταν κάποιος θα τον αποκαλέσει με το βαφτιστικό του. Είναι ένας τραγουδοποιός που είναι κοινωνικός λειτουργός, που παίζει κιθάρα, αλλά που θα 'θελε να παίζει τσέλο φορώντας κάτι ανάλαφρο, όπως για παράδειγμα σανδάλια και αμάνικες φαρδιές φανέλες μες στον Χειμώνα. Όταν κανείς δεν κοιτάει ή όταν κοιτάνε όλοι, είναι ποιητής. Κάνει παρέα με σαλιγκάρια και σκυλι(ε)ά, αλλά θα 'θελε να χει μια γάτα. Αρέσκεται στο να απαγγέλλει ποιήματα μιμούμενος τη φωνή του Εμπειρίκου και του Χριστιανόπουλου, εναλλάξ. Θα τον πετύχετε να τριγυρνάει στο Παγκράτι κρατώντας μία ναυλότσαντα Σκλαβενίτη μ' όλα του τα υπάρχοντα, σφυρίζοντας κάποιον οικείο σας σκοπό. Μην φωνάξετε "Γιώργο!", δεν θα γυρίσει...