Οδηγίες για τη δεύτερη καραντίνα

Οδηγίες για τη δεύτερη καραντίνα

Πρώτον, αποφύγετε να θέσετε στόχους. Η καραντίνα –παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα– δεν προσφέρεται ούτε για άσκηση των μαγειρικών σας δεξιοτήτων ούτε για γυμναστική σε ξύλινα παρκέ. Στο βαθμό που μαγειρική –και συνεπώς ασταμάτητο χλαπάκιασμα– και γυμναστική οδηγούν σε παίγνιο μηδενικού αθροίσματος, μείνετε αδρανείς και ανήσυχοι.

Δεύτερον, μην περιοριστείτε σε τυποποιημένα μηνύματα προς το 13033. Γράψτε του αλλοπρόσαλλες σκέψεις, κατηγορείστε το για ό,τι σας φταίει, εκμυστηρευτείτε του με μέτρο τ’ ανομολόγητά σας. Ίσως να μην κερδίσετε πολλά αλλά έχει πάντα πλάκα να αναιρείτε την ανία με λελογισμένο παραλογισμό.

Τρίτον, να θυμάστε ότι η επιστήμη είναι συνυφασμένη με την ανοιχτότητα των πορισμάτων, τον αντιδογματισμό στη μέθοδο και στην εκφορά και το περιθώριο λάθους. Σε αντίθεση με τη θρησκεία, η στοιχειοθετημένη κριτική στην επιστήμη μπορεί να αποβεί προωθητική. Μείνετε μακριά από ψεκασμένους και φανατικούς αλλά παράλληλα αντιταχθείτε στην θρησκειοποίηση της επιστήμης.

Τέταρτο, φανείτε αλληλέγγυοι με τους φτωχούς και λυσσαλέοι κατά των πλουσίων. Τα βράδια που η πολιτική ηγεσία θα σας ζητήσει να βγείτε στο μπαλκόνι για να χειροκροτήσετε, συντονιστείτε με τους γείτονες και σιγοτραγουδήστε το διαχρονικό σύνθημα: «Βραστούς, βραστούς θα φάμε τους αστούς και τους γραφειοκράτες στο φούρνο με πατάτες».   

Πέμπτο και τελευταίο· αντιμετωπίστε με έκδηλη δυσπιστία κάθε εξυπνακίστικη λίστα που σας προτείνει τι να κάνετε. Ο κόσμος, ο χώρος και ο χρόνος συγκροτούν ένα ασεβές χάος. Τίποτα, καμιά και κανείς δεν μπορεί να σας βοηθήσει εκτός από την ταξική σας συνείδηση. 

 

Επίμετρο 
Αποσαφήνιση σε ζεύγη και αντιθέσεις
 
Έκτο: Πρόληψη και καταστολή συγκροτούν ένα αρχετυπικό ζεύγος αντωνύμων. Στην παρούσα πολιτική κατάσταση και με τις σπασμωδικές αλχημείες των κρατούντων κυβερνητικών, φαίνεται πως το ανωτέρω ζεύγος αποκτά ιδιότητες μαθηματικές· καθίστανται τα σκέλη του αντιστρόφως ανάλογα ποσά, ήτοι όση πρόληψη –και πρόσληψη– αποφεύγουμε σε υγειονομικούς κλάδους, τόση καταστολή εντείνουμε σε κάθε κλάδο, σε ό,τι κινείται, σε παν ενοχλητικό και αντιλέγον. Το ξύλο στο δρόμο δεν συνιστάται υγειονομικά, ο ΠΟΥ τίποτα περί αυτού δεν προβλέπει. Ψάξτε το.
 
Έβδομο: Η πανδημία είναι φαινόμενο υγειονομικό. Η διαχείρισή της, πολιτικό με πρόσημο βεβαίως ταξικό.
 
Όγδοο: Γιατροί, νοσηλεύτριες και νοσηλευτές είναι ό,τι πιο κοντινό έχει η εποχή μας σε ήρωες. Αυταρχικοί υπουργοί και οι στρατιές των ματατζήδων τους ό,τι πιο κοντινό έχει η εποχή μας σε κανάγιες.

 

Διγ.

Author

Ο Διγ. νομίζει ότι στο παιδικό του δωμάτιο είχε αφίσες του Μαρξ, του Βάλτερ Μπένγιαμιν, του Γιώργου Μαζωνάκη και του Γιώργου Καραγκούνη. Η μόνη που δυόμισι δεκαετίες τώρα δεν έχει αποκαθηλωθεί είναι του Μαζωνάκη. Γι’ αυτό είναι σίγουρος. Ακόμη, έφαγε πάρα πολύ ξύλο για να μάθει γράμματα και ως εκδίκηση σπουδάζει εννιά χρόνια τώρα. Συμπαθεί τις λέξεις με αρχικό γράμμα το βήτα, όπως βιρτουόζος, βανδαλισμοί, βαρυσήμαντα, βότκα και Βλαδιβοστόκ, ενώ αποστρέφεται εκείνες που ξεκινούν από κάπα, όπως καπιταλισμός, κόλαση, κολαούζος, καλλίπυγος και κατενάτσιο. Το μόνο που τον παρηγορεί είναι η απαρασάλευτη πίστη του στην αλτουσεριανή ρήση κατά την οποία: «το μέλλον διαρκεί πολύ».