Συρτάρι – κλειδαρότρυπα

Συρτάρι – κλειδαρότρυπα

Κάποτε μια φίλη μού ’χε πει πως γράφω ό,τι θέλω γιατί δεν έχω τίποτα να κρύψω, ή τέλος πάντων, δε με πολυνοιάζει αν θα μείνουν τα «κρυφά κρυμμένα».

Ο Γιώργος Χειμωνάς είχε γράψει: «κανείς να μη μάθει πώς ζήσαμε, κανείς να μην ξέρει από πού ερχόμαστε και προπαντός, κανείς να μη μάθει ποτέ, πώς πεθάναμε». Και δε σταμάταγε να γράφει ο μακαρίτης.

Το κείμενο είναι μοίρασμα. Έκθεση, πώς το λένε; Κάθε κείμενο, –πεζό, ποίημα, δοκίμιο, χρονογράφημα– αδιάφορο το είδος, γυμνώνει κι αποκαλύπτει. Σκέψου την πολυφορεμένη επωδό με το συρτάρι. Πολλοί και πολλές γράφουν, μα λίγο ντρέπονται να τα δείξουν, λίγο ζυγίζουν τις συνέπειες και τελικά τα κρατάνε στο συρτάρι τους. Φοβούνται να εκτεθούν, τρέμουν πιθανώς τα σχόλια των άλλων. Κατανοητή στάση, δε λέω.
Μπα, α-η-δ-ί-ε-ς! Το συρτάρι είναι για τους συνδετήρες και τις διαφάνειες.  

Όσα και να δείξω, όσα και να γράψω, όσο «εμετός» ή έκθεση κι αν είναι το γραπτό, ο Χειμωνάς έχει δίκιο. Θα έχετε μιαν άλλη εικόνα. Δε θα μάθετε τίποτα χρήσιμο. Με νομίζετε για αισθηματία την ώρα που είμαι το χειρότερο κάθαρμα, θεωρείτε πως κατέχω λεπτεπίλεπτα τον χειρισμό της γλώσσας, ενώ ολοφάνερα αγνοείτε την αγάπη μου για τους αριθμούς. Όσο λανσάρω προς τα έξω όψεις κρυστάλλινες της δήθεν μοναξιάς μου, μεθώντας χαριεντίζομαι σε μπαρ με τόσο ημίφως. Το πρωί, παίρνω το κείμενο, το βάζω απλά ένα δίλεπτο στο φούρνο μικροκυμάτων της ορθογραφίας και σερβίρω, ολονύστακτος κι ακόμα ζαλισμένος.

Το κυριότερο, κάθε φορά που απ’ την κλειδαρότρυπα αφήνω να κοιτάξτε, έχω ήδη φύγει από την μπαλκονόπορτα. Πηδώντας.  

 

Διγ.

 

*φωτογραφία: Ν.Σ.

Author

Ο Διγ. νομίζει ότι στο παιδικό του δωμάτιο είχε αφίσες του Μαρξ, του Βάλτερ Μπένγιαμιν, του Γιώργου Μαζωνάκη και του Γιώργου Καραγκούνη. Η μόνη που δυόμισι δεκαετίες τώρα δεν έχει αποκαθηλωθεί είναι του Μαζωνάκη. Γι’ αυτό είναι σίγουρος. Ακόμη, έφαγε πάρα πολύ ξύλο για να μάθει γράμματα και ως εκδίκηση σπουδάζει εννιά χρόνια τώρα. Συμπαθεί τις λέξεις με αρχικό γράμμα το βήτα, όπως βιρτουόζος, βανδαλισμοί, βαρυσήμαντα, βότκα και Βλαδιβοστόκ, ενώ αποστρέφεται εκείνες που ξεκινούν από κάπα, όπως καπιταλισμός, κόλαση, κολαούζος, καλλίπυγος και κατενάτσιο. Το μόνο που τον παρηγορεί είναι η απαρασάλευτη πίστη του στην αλτουσεριανή ρήση κατά την οποία: «το μέλλον διαρκεί πολύ».